Свалих си първи сезон на "Доктор Куин лечителката" и в първия епизод - Съли казва на Куин: "Шайените вярват, че ако жена се държи като вожд ще стане такъв."
Смисъла, който влага Съли е да разколебае малко Куин в една ситуация, в която трябваше да се търси малкото момченце, което тя осиновява заедно с две други деца. То избяга, защото майка му умря и повери децата на Куин. И детето беше много разтроено.
Ако обаче излезем от смисъла, който влага Съли е просто удивително, колко мъдрост има в едно такова съвсем простичко изречение. Тоест няма нищо сложно, страшно или невъзможно жена да бъде вожд, трябва само да се държи като такъв. И никой не го забранява и не счита, че жената не може да бъде вожд, защото е "безпомощен съсъд" /християнство/. И не само това, а и колко различно мислят тези хора в сравнение с европейското мрачно средновековие по същото време, когато същата мисъл би звучала така:
"Ако жена се държи като вожд, убийте я."
И до ден днешен има места по света, където това се случва.
Препоръчвам ви да си припомните сериала има много интересни неща.
Журнал Психея Юлияна Шапкарова- консултант - терапевт. Емоционални, семейни, професионални проблеми. Онлайн консултация.0889 42 04 42 ;
Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
В този епизод на Доктор Куин лечителката има интересни неща за железницата, за бизоните и за един индиански билков мехлем, който излекува краката на Съли. Нашия любимец изяде един голям пердах и му засегнаха нещо по гръбначния стълб и можеше да остане инвалид.
А пък това е един интересен разговор, от друг епизод между Съли и неговия шайенски приятел Танцуващия облак. Май вече ви споменах, че Съли има фобия от коне.
- Никога не си искал кон.
- Този дойде при мен. - Това от което се страхуваш, винаги ще идва при теб.
- Когато бях млад, брат ми си заклещи крака в стремето и беше влачен до смърт. - Трябва да погледнеш този кон в очите и да му благодариш.
- Да му благодаря? - За подаръка, който ще ти даде. - През следващите дни не оставяй този кон.
Тоест, ако имате фобии, просто ги погледнете в очите и им благодарете за подаръците, които ви дават.
Индианска психотерапия! И работи!
Журнал Психея Юлияна Шапкарова- консултант - терапевт. Емоционални, семейни, професионални проблеми. Онлайн консултация.0889 42 04 42 ;
Да продължим с индианската психотерапия, ако нямате нищо против. Ето едно мнение за любовта. Шайенско мнение, за да уточним и конкретната племенна култура.
Танцуващия Облак: -Добро надбягване.
Съли: -Не. Не можех да те победя днес. -Бърз кон. Ти го избра.
Танцуващия облак: -Не е коня. От какво бягаш?
Съли: -Нищо.
Танцуващия облак: -Проблеми с жена.
Съли: -Духовете ти казват това?
Танцуващия облак: -Не, виждал съм го и преди. Прекара много зими без любов. Но тя е като лос. Силна и могъща и трудна за убиване. Ако погледнеш дълбоко в сърцето си, ще откриеш смелост да обичаш отново.
Съли: -Дано си прав.
Танцуващия облак: -Преди се боеше от коне, а сега яздиш като вятъра.
12 епизод от Доктор Куин Лечителката
Знаете ли колко томове научна литература по психология, психотерапия и психиатрия са изписани, за да се направи опит да се обяснят неща, които шамана Танцуващия облак събра точно в 5 изречения.
Колко хора в последните стотина година са учили, получавали висши образования и един куп научни степени, а също и часове наред практическа работа, за да се научат да лекуват нещо /често безуспешно, което е отчайващо/, което Танцуващия облак излекува с 5 изречения.
Това за мен е като да те ударят с чук по главата или с тъпото на томахока* /а за някои е като да ги ударят с острото и за това им е напълно невъзможно да го приемат и пишат още една научна книга за психотерапия на фобии примерно/ предвид това колко книги съм изчела и статии за психология и психотерапия.
Всичката научна работа в последните сто години се оказа напълно безмислена. Загуба на време и отсичане на дървета, за да се прави хартия, върху която да се пишат трудове по психология, психотерапия и психиатрия.
Аз съм в шок и докато си лекувам цицината образно казано ще взема да направя една отделна категория за филма Доктор Куин, защото във всяка серия има по някаква психологическа шайенска терапия.
томахок* - от англокинската дума "тумахикен", индианска бойна брадва, често наричана неправилно "томахавка". /Любо Кюмюрджиев/. Аз бих добавила, че вероятно американските ракети "томахоук" са получили името си от индианската брадва. Символ, с който Биг Брадър иска нещо да каже на света за своите ракети.
Не мисля, че това е индианска психотерапия, както и в предишната тема не става въпрос за любовта и секса в индианската култура.
И в двата случая става въпрос за представите и въображението за нещо си при някакви американски писатели и автори на филми.
Индианската психотерапия (ако използваме такива модерни понятия) наистина съществува, но тя е отразена на други места. Ако трябва да се посочи някаква литература, то на български има издадени няколко книги, които имат отношение именно към това. Може би най-силния пример в това отношение е "Подиграващият Враните: шаманска мъдрост и сила". shop.pingvinite.bg/?cid=3&pid=4061
Хората харесват "представите" и "илюзиите"! Това е положението. Тези, които харесват "реалността" такава каквато е /каквото и да означава това, защото за мен реалността е непознаваема на този етап/ не се нуждаят от терапия.
В психотерапията се работи задължително със субективната реалност и никога с обективната. Тоест работи се с реалността на човека, такава каквато е според него, а не такава каквато е в действителност, каквато е според терапевта или комшията.
Това прави от психотерапията наука коренно противоположна на психиатрията. Като при първата човек, който чува гласове или има зрителни "халюцинации" няма да бъде пратен в лудница и сложен на силни лекарства, защото обективната психиатрична реалност е че той е шизофреник. Психотерапията НЕ работи с лекарства и с лудници.
Ако субективната реалност на даден клиент на психотепрапията харесва представите на автори и сценаристи за индианците и това дава ефект в неговата психотерапия и той е здрав и в конкретния случай преодолява фобия по този начин:
Танцуващия Облак: -Добро надбягване.
Съли: -Не. Не можех да те победя днес. -Бърз кон. Ти го избра.
Танцуващия облак: -Не е коня. От какво бягаш?
Съли: -Нищо.
Танцуващия облак: -Проблеми с жена.
Съли: -Духовете ти казват това?
Танцуващия облак: -Не, виждал съм го и преди. Прекара много зими без любов. Но тя е като лос. Силна и могъща и трудна за убиване. Ако погледнеш дълбоко в сърцето си, ще откриеш смелост да обичаш отново.
Съли: -Дано си прав.
Танцуващия облак: -Преди се боеше от коне, а сега яздиш като вятъра.
То аз няма изобщо да се поколебая да използвам тези представи.
За другата тема за Любовта и секса при индианците - за мен тези книги имат еротична стойност, това, че в тях присъстват индианци ги прави още по-интересни. Това че нямат общо с действителността е очевидно, съгласявам се, защото това са романи, а те рядко отразяват някаква действителност.
На мен ми харесва да имам грешни представи за любовта и секса в индианската култура изградени въз основа на еротични романи.
Няма да спра да чета тези книги, но заради твоето непрекъснато "джавкане" по темата просто ще я зарежа.
Това е като да правиш секс и в стаята да нахълтат родителите и да направят скандал. Обикновено се случва сексуална травма, която се терапевтира трудно.
Разбира се всеки си има отношение. Но моята мисъл е, че нещо е индианско, когато то наистина е такова. А че някой си има някакви си фантазии - това си е негов проблем.
Лично мен ме интересува реалността.
Индианските шамани имат един възглед за виждането на реалността, на пръв поглед странно съвпадащ (но всъщност абсолютно логично) примерно с виждането на зен. А именно, че целта на себеразвитието е да виждаш релността такава, каквато е, а не такава, каквато ти се иска да бъде. Щото от илюзии особена полза няма.
Затова не наричай това или онова "индианско", а примерно "фантазиите на еди си кой на тема индианско".
Разбира се това е моята лична гледна точка, но ми се струва, че реалността винаги е много по-интересна, увлекателна и вълнуваща от фантазиите. И най-важното е истинска.
От теб ще излезе чудесен психиатър, който ще вкарва хората в лудницата, защото имат фантазии. Като тези, които прибраха Черния Елен на едно такова място. Той пък взе че излезе през ключалката с помоща на една дрънкалка.
За повече информация прочетете книгата.
Във фантазиите и въображението няма нищо лошо. Както и в боравенето с факти и науки. Добре е обаче между двете да има равновесие.
На Вълчо му са в повече историческите факти и малко въображението и фантазията.
Един шаман от племето юрок е казал (както би могъл да го направи и един дзен-учител): “Да се вижда – означава да се вижда това, което наистина съществува; не онова, което вие бихте искали да бъде, а това, което е всъщност. Това е всеобхватното възприятие”.
Чела съм я тази статия. Не ми харесва смесването на будизма с индианския шаманизъм. Не харесвам изобщо будизма и другите официални религии.
Това прекарване на индианската духовност през будизма или сравнения с християнството се прави, защото официалните религии са масови и популярни, а индианската духовност не чак толкова. И така хората ще и обърнат внимание.
На едно друго място тук в категорията Индианистика задавам въпроса, защо на индианците им е трудно да се адаптират както са направили негрите. И дори сега президента на САЩ е афроамериканец. Защо негрите в САЩ живеят сравнително добре, а иниданците не.
Може би тези паралели между индианската духовност и официалните религии е опит културата да бъде адаптирана, за да бъде и съответно запазена. Но на мен не ми харесва да се омешва с будизма.
Не знам доколко буздизма е официална религия. Той е духовен Път.
Не мисля, че в случая става въпрос за смесване. Всички духовни пътища, ако са истински духовни пътища, водят до едни и същи неща.
Лично аз съм привърженик на т.нар. Традиционализъм (Традиционалистка школа) на Генон и Шуон.
Традиционализмът смята, че изначалната мъдрост, ако можем така да я наречем, е била дадена на човечеството в дълбока древнист и с течение на времето и развитие на "цивилизацията" тази мъдрост се е размивала и фрагментирала все повечеи повече. Т.е. имаме инволюция на духовността.