Идеята, която предлагат е много добра, но на мен ми се струва Утопия. Те говорят за революция в световен мащаб. Кой ще позволи това? Шепата милиардери, които в моменте управляват света доброволно да се откажат от печалбите си? Не ми се вярва да стане. Силата и властта и оръжията са в техните ръце. Дори и да предположим, че 6 милиарда земно население бойкотира финансовата система, това означава колапс, пълен и тотален. Те предлагат и свят без лидери и управляващи, но ето че някой от тях дори и в самия филм изпъкват като лидери. Аз лично не мога да си представя свят без лидери. Човешката природа е със стадно мислене. На човека трябва да му кажеш какво трябва да направи и да го накараш да го направи. Ето как веднага се оформя лидера или този, който казва направете това, защото ще е ви е по-добре. Има едно изречение, което веднага ми се наби в очите:
"Да не приемаме нещата такива, каквито са... а да ги разберем, да вникнем в тях, да ги изучим, да отдадем сърцето и ума си,
всичко което имаме, за да открием. Различен начин на живот."
На кого да отдадем всичко, което имаме? На проект "Венера". Хм. Ето как звучи тяхното предложение:
"Проект Венера, воден от Жак Фреско, ни е осигурил средставата и основата, направата на едно ново, хуманно общество да бъде възможна.Той не е лидер, той е просто мислител с истински хуманен стремеж. Ние в
thezeitgeistmovement.com поддържаме този сайт със собствени средства и не искаме. Обаче, ако ви вълнуват идеите представени тук, моля помогнете на Проект Венера да остане жив, като направите малко дарение..."
Значи Жак Фреско води проект Венера, но той не е лидер. А какъв е тогава? Това се езикови противоречия. А когато започна да получавам противоречиви послания вниманието ми се изостря и ми казва: "Тук нещо не е наред." Също, когато чуя и изречението "ние нямаме нужда от пари, но ако ви интересува направете малко дарание". Също ставам бдителна. Много по-нормално бих приела изречението: "За този проект са нужни огромни финансови средства, нека всеки помогне с каквото и колкото може." Само да помислим какво предлагат - пълна реформа на енергетиката - захранване с слънчева, вятърна или земна енергия. Е, питам аз това за това не са ли нужни невъобразими финансови средства? Транспорт, влак, който да се движи чрез магнити. Това означава пълна реорганизация на досегашната транспортна инфраструктура. Отнова говорим за огромни финанси. Иначе не виждам как ще се получи. И накрая като разгледаме логично всички предложения целия проект нещо започва да понамирисва. И е твърде възможно да служи за нечие лично облагодетелстване. Ей така от "малки дарения", зарибяване и промиване на мозъци. Надявам се да греша, както казах идеята е чудесна, но според мен е неосъществима чрез модела, който предлагат. Без пари не може да се осъществи. Особено и най-вече в частта за технологиите, а те са страшно скъпи.