|
 |
 |
 |
 |
| |
Размисли, анализи и тълкуване на сънища (1 Разглеждат) (1) Гост
-
Kamino
-
- Офлайн
-
Administrator
-
-
Юлияна Шапкарова
- Публикации: 1160
-
-
|
Науката за тълкуването на сънищата е възникнала още в най-дълбока древност. Сънотълкуването е било известно още на древните египтяни, халдеи, перси, гърци и римляни. Нашите прадеди особено са ценели това изкуство. В песните и преданията се срещат много доказателства, че те са се съобразявали с тях и са ги тълкували по свой начин. Човек винаги е придавал голямо значение на своите сънища. Народът е вярвал, че сънищата не са случайно явление, а имат своите причини. В началото всеки се е опитвал сам да тълкува своите сънища, но с времето това изкуство преминава в ръцете на „професионалисти”, т.е мъдреци, ясновидци, пророци. Те са предавали това си умение от поколение на поколение, до появата на писмеността. За да предскажат бъдещето, египетските мъдреци са употребявали свещени таблици. И техните предсказания били изключително точни, тъй като те ползвали съновидението като съюзник, който облекчава тълкуването на предсказателните таблици. Този стремеж да се разгадае съня се е съхранил и до ден-днешен. Знаменити лекари, философи, психолози и учени са се занимавали с тълкуването на сънищата, т.е. с разгадаване на причините за появата на този особен вид вълшебна енергия. Този стремеж от древността за разбулване на съня съществува и днес. Никой още не е в състояние напълно да обясни откъде произхожда сънят, а този въпрос е от голямо значение. Лекарите го обясняват по своему, разглеждайки единствено тялото на човека, подчинено на физически закони, следователно и сънят разглеждат като нещо физическо. Психолозите го обясняват като разглеждат същността на човека като конгломерат от разум, душа, въображение и пр. Хипнотизаторите също по своемо разглеждат явлението наречено сън. Според състоянието на човека сънят може да бъде здрав и болестен. Според своята природа сънят може да бъде естествен и изкуствен. И все пак в съня и в сънищата има загадка, има тайнственост, някакво реално и същевременно неуловимо наше присъствие, което винаги е поддържало любопитството ни.
Предлагам да разделим сънищата в десет категории, които да се изполват съответно като „нови теми”, когато имаме сънища, които желаем да разкажем и които с общи усилия да опитаме да разтълкуваме. Темите биха могли да са:
Творчески сънища
Лечебни
Ритуални ( участие в и или наблюдение на древни ритуали и празненства, както и сватби, кръщенета, погребения)
Сънища за минали животи (според вас)
Семейни
Сънища-игра
Еротични
Сънища с криминален сюжет
Кошмари
А тук по тази тема бехме могли да разговаряме и да споделяме информация или постижения на науката в областта на сънищата като цяло/общо.
|
Журнал Психея
Юлияна Шапкарова - консултант - терапевт. Емоционални, семейни, професионални проблеми. Онлайн консултация. 0889 42 04 42 ;
Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
|
-
Merichka
-
- Офлайн
-
Expert Boarder
-
-
Когато в дълбокото намериш бисер, изведи го с длан
- Публикации: 134
-
-
|
Аз сънувам дотолкова "цивилизационно", че, бога ми, не може да се разтълкува - вече дотам - да пиша коменти в някой сайт - "ОТР овен Я" например, може би щото е издържан в жълто-оранжево. Плюс това ясно сънувам примерно, че е в раздел есета... творбата, преди мен кой е коментирал... аууу, и ако нещо бълнувам насън, не си завиждам, защото знам, че Големият Лисугер спи много леко, като диво същество - нали затова е лисугер.
|
Le passй n\'existe plus, le futur ne t\'appartient pas, aujourd\'hui est un cadeau et c\'est pourquoi on le nomme Prйsent!!!
|
-
Kamino
-
- Офлайн
-
Administrator
-
-
Юлияна Шапкарова
-
-
|
Е много лошо да не може човек и да си изсънува еротиката на спокойствие заради разни мъже, които ревнуват и на сън.
Чувствайте се свободни да добавяте и други категории за сънища, ако в 9-те намирате, че вашия сън не се вмества. За сънища есета, поезия, разказ може да се използва "Творчески" или нещо друго подходящо. Това е важна категория, защото много големи произведения на световната литература са вдъхновени и създадени именно в сънища. Както и много научни открития. Който има повечко време може да потърси интересна информация за творчески произведения или научни открития направени на сън. Точно по тази обща тема може да се обсъждат тези интересни неща от света на сънищата.
|
Журнал Психея
Юлияна Шапкарова - консултант - терапевт. Емоционални, семейни, професионални проблеми. Онлайн консултация. 0889 42 04 42 ;
|
-
Merichka
-
- Офлайн
-
Expert Boarder
-
-
-
-
|
Ох, не мисля, че е нормално търсачката да сънувам чааак... и естествено да намирам...  Бели кахъри, да!
|
Le passй n\'existe plus, le futur ne t\'appartient pas, aujourd\'hui est un cadeau et c\'est pourquoi on le nomme Prйsent!!!
|
-
Надя
-
|
Аз много сънувам. Обикновено са с криминален сюжет. Или поне има някакви завръзка и развръзка!
Иначе един го помня,като супер усещане /от самия сън нищо/; но една нощ се събудих от мощен оргазъм!  Беше страхотно!!! :
|
|
|
-
Kamino
-
- Офлайн
-
Administrator
-
-
Юлияна Шапкарова
-
-
|
Някои открития направени чрез сънищата
Месроп Мащоц създал арменската азбука, след като ангел му я показал в насън.
На Данте Алигиери се присънили картини от ада, рая и чистилището на Велики Петък,1300 г. Своето видение той претворява в „Божествена комедия”.
Следващата история се отнася към края на ХVІ в. Адмирал Йи Суншин командвал корейския военноморски флот по време на японското нашествие през 1592 г. Било възможно японците да унищожат множество корейски кораби. На генерала се присънило чудовище: огромна костенурка с глава на дракон, изригваща огън от отворената си паст. Нищо не можело да пробие черупката и. Когато се събудил, той заповядал да направят кораб от борови трупи, обшити с желязна броня. Носът на кораба бил изработен във формата на глава на дракон, а от устата му стреляло оръдие. Малък флот от първите в света броненосци отблъснал нападението на вражеската армия.
Сонатата „Трелите на дявола” Джузепе Тартини, по негово собствено признание, чул насън в изпълнение на самия дявол.
Мери Шели видяла в съня си идеята за Франкенщайн.
Легендата разказва, че знаменитата Периодична система на химичните елементи на Менделеев се е присънила на великия учен. Когато се събудил веднага записал подредбата на елементите от съня си. Наложила се само една поправка.
Когато през 1842 г. американският механик Елиас Хоув разработвал шевна машина, имал големи затруднения с местоположението на игленото ухо. С този проблем се сблъскали и други изобретатели. През 1942 г. била патентована машинна игла, чието ухо се намирало в нейната среда. Машината, за която била предвидена, работела, но по-бавно от човека, което опорочавало идеята на нейното създаване. Хората трудно се откъсват от стереотипите, а в случая, че ухото на иглата е в задния и край? Хоув сънувал кошмар. Бил заловен от канибали, които го заплашили, че ще го сготвят, ако за едно денонощие не довърши изобретението си. Въпреки че се събудил облян в студена пот, той не забравил най-важното от съня си. Човекоядците размахвали копия с продупчени върхове.
Робърт Луис Стивънсън е сънувал сюжетите на повечето си произведения, в това число и „Странната история на доктор Джекил и мистър Хайд”.
Фридрих Кекуле дълго се мъчил да установи структурната формула на бензена, докато не му се присънила змия, хапеща опашката си.
Нилс Бор видял строежа на атома в съня си като Слънчевата система.
В Индия използването на сънища за решаването на различни проблеми е широко разпространено. Много фирми обучават служителите си да използват сънищата за подобряване ефективността на работата.
Химик се опитвал да създаде ензими, подходящи за обработка на суров нефт. Присънил му се камион, пълен с гнило зеле. На сутринта, възобновявайки изследванията си, той проумял, че бактериите, предизвикващи гниенето на зелето, могат да изработят нужния ензим.
Меричке, този твой сън с търсачката да не е също някакво откритие? Спомняш ли си какво търси?
|
Журнал Психея
|
-
Merichka
-
- Офлайн
-
Expert Boarder
-
-
-
-
|
Тази нощ например, намерих луксозен ЖСМ даже повечето функции за пръв път ги изпробвах с него, който се оказа, че струва към 2000 лв. В смисъл насън за толкова го оцених.
|
|
-
Kamino
-
- Офлайн
-
Administrator
-
-
Юлияна Шапкарова
-
-
|
Тази нощ сънувах два съня. Първия може да бъде определен като сън за блондинки.  Явно мозъка ми е доста изморен през последните дни и не му се занимава с открития на менделееви таблици.  Та сънят ми беше свързан с тази бяла ивица, която се появява в дясно на сайта и форума и която ни прави въртели с нежеланието си да се махне. Нали знаете лафа - по какво се разбира, че блондинка е седяла пред компютъра? По сиренцето поставено пред мишката и по коректора за грешни думи върху монитора.  И моята работа същата, на сън открих как може да се махне бялата ивица. Като се стесни прозореца чрез вертикално приплъзване от дясно на ляво.  Нали ви казах, че е сън за блондинки.
Вторият сън може да се определи като творческо-еротичен, макар и да нямаше мощни оргазми (някой горе спомена  ) атмосферата на съня беше наситено еротична. Сънувах, че съм жена, която е влюбена в индийски студент следващ Археология в България. Много интересен и екзотичен мъж. И той беше влюбен в мен, но индийското възпитание и култура го караха да се държи съвсем резервирано, макар и много учтиво, но в черните индийски очи горяха огньове от страст от обич и това го издаваше. Аз се опитвах да пиша стихотворения посветени на него като използвах части от Кама Сутра. Еротични стихотворения. Индиеца ми обясни, че в същност ролята на Кама Сутра в Индия е твърде преувеличена от неправилните европейски и американски възгледи, твърде пресилена и изопачена. От друга страна ролята пък на Тантра от европейската и западна мисъл е представена твърде повърхностно и комерсиално. Стихотворенията ми бяха оценени по достойнство като голямо творчество на западната мисъл, но нямащо много общо с индийските духовни практики били те и със сексуална насоченост. Все пак ледът беше разтопен, тоест особената резервирана учтивост на индиеца и аз получих покана за вечеря с индийска кухня в неговия апартамент. От толкова много вълнения се събудих и не разбрах какво е станало по-нататък с тази екзотична среща. Също така не си спомням нито едно от стихотворенията, които написах за индиеца.
|
Журнал Психея
|
-
Надя
-
|
Надявам се, че ще си спомниш! За стихотворенията ми е думата! Другото си е ваша работа!
Аз пък сънувах много кратък сън. Или може би това, което си спомням от него е кратко. Сънувах мотоциклетист яхнал здраво мотора си. Но ми донесе не здраво чувство за опасност - възбуждащо еротично и т.н., а реална опасност. Не много голяма и все пак...опасност! Не знам какво означава, но се събудих с това чувство и с този спомен от съня.
|
|
|
-
Selina
-
|
Kamino написа:
Сънувах, че съм жена, която е влюбена в индийски студент следващ Археология в България. Много интересен и екзотичен мъж. И той беше влюбен в мен, но индийското възпитание и култура го караха да се държи съвсем резервирано, макар и много учтиво, но в черните индийски очи горяха огньове от страст от обич и това го издаваше. Аз се опитвах да пиша стихотворения посветени на него като използвах части от Кама Сутра. Еротични стихотворения. Индиеца ми обясни, че в същност ролята на Кама Сутра в Индия е твърде преувеличена от неправилните европейски и американски възгледи, твърде пресилена и изопачена. От друга страна ролята пък на Тантра от европейската и западна мисъл е представена твърде повърхностно и комерсиално. Стихотворенията ми бяха оценени по достойнство като голямо творчество на западната мисъл, но нямащо много общо с индийските духовни практики били те и със сексуална насоченост. Все пак ледът беше разтопен, тоест особената резервирана учтивост на индиеца и аз получих покана за вечеря с индийска кухня в неговия апартамент. От толкова много вълнения се събудих и не разбрах какво е станало по-нататък с тази екзотична среща. Също така не си спомням нито едно от стихотворенията, които написах за индиеца.
От този сън може да се получи чудесен разказ за любовната история между индийския мъж и българската жена. И може би точно това е посланието на съня, написването на разказ, а не поезия и затова не си спомняш нито едно от стихотворенията. Сюжета и основните моменти са ясни остава да се напише, да се добавят някои неща, за да бъде още по-екзотично и интересно.
|
|
|
-
Надя
-
|
Снощи сънувах, че меся кайма в... корито!  Месих ли месих, като побъркана! Така и не си досънувах и не разбрах какво стана и какво ще правя - кюфтета, кебапчета, голямо кюфте или кебапче или нещо друго! Може да е сън с продължение ...  Явно феята на сънищата ме е е отвела в дълбокото!
|
|
|
-
Black Wolf
-
- Офлайн
-
Senior Boarder
-
- Публикации: 71
-
-
|
Нашата баба казваше, че има три вида сънища - танцуващи сънища, сънища-сенки и вещи сънища. Само последните имат смисъл.
|
|
|
-
Kamino
-
- Офлайн
-
Administrator
-
-
Юлияна Шапкарова
-
-
|
Много е интересна статията-писмо на г-жа Труди Тъкър и аз много уважавам индианската медицина, но за съжаление хората нямат възможност да посетят традиционен индиански шаман или шаманка, за да поговорят с него за сънищата си, да получат успокоение, ако някой сън ги е разтревожил или просто съвет. Поради това е по-добре от без нищо все пак сънищата да се следят и да се размишлява върху тях било то и незначителни. Това е вид терапия и тя е подходяща за европееца, ако му носи някакво равновесие и спокойствие.
|
Журнал Психея
|
-
Kamino
-
- Офлайн
-
Administrator
-
-
Юлияна Шапкарова
-
-
|
"Сънищата винаги са били важна част от моя живот. Мисля, че това важи за повечето хора, които отиват да постят, за да постигнат духовност. Сънищата те напътстват - показват ти начина, по който би следвало да живееш, посоката, в която да се движиш, или ти дават знак да окажеш помощ някому. Те са дарове."
Джаки Жълтата Опашка, съвременна индианска лечителка - кроу
Откъс от книгата: Ти и Земята сте едно
|
Журнал Психея
|
-
Merichka
-
- Офлайн
-
Expert Boarder
-
-
-
-
|
Много удивително е всичко в тази статия!
Но аз пак по темата - вече е понеделник вечер, т. е. снощи и докато празнувахме 38 - годишнината на систъра... моят мъж шепнешком ми каза, че предишната вечер съм бълнувала стихове на руски. Заслушал се и дълго не можал да разпознае каквото и да било, но все пак се справил. И вече през смях, за чийто повод гостите не се досетиха, го
питам Пушкин, Лермонтов или Есенин? А
той не ги бил слушал или поне нищо не си спомнял от гимназията, когато ги изучавахме. После се разбра, че по мелодика били Есениновите....  )) Ами, ако взема някой ден - на руски...
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|