|
 |
 |
 |
 |
| |
Болести предавани по полов път (1 Разглеждат) (1) Гост
-
Kamino
-
- Офлайн
-
Administrator
-
-
Юлияна Шапкарова
- Публикации: 1160
-
-
|
Все повече жени заболяват от рак на гърлото и на ануса поради правенето на безразборен орален и анален секс. Причината е човешкия папилом вирус, който се пренася от мъжа. При стандартния полов акт това е причината за развитието на рак на маточната шийка. При правенето на орален секс, вируса попада в гърлото на жената и става причина за развитието на рак на гласните струни. При анален секс по същия начин става и заразяването с карцином на ануса. Най-засегнати са момичета и жени, които правят безразборен секс с различни партньори без необходимите предпазни мерки! Също така учените наскоро установиха, че спин може да се разпространява и чрез целувка. Заразяването става отново по кръвен път (не чрез слюнката) ако в устната кухина има ранички, болни венци и зъби. Затова специалистите съветват да поддържаме постоянна връзка с постоянен партньор, който се е подложил на необходимите изследвания:
1.Кръвни проби за спин, сифилис, хепатит В и С.
2.Микробиологично изследване. Извършва се за да се установи, дали няма някакво възпаление, венерическо заболяване, гъбична или бактериално инфекция. Назначава се и изследване за хламидия.
Хламидията е едно от най-разпространените заболявания, предавани по полов път. Причинена е от микроорганизъм Chlamydia trachmatis. Много често е без симптоми. Може да доведе до тежка инфекция. И мъжете, и жените могат да станат стерилни. Лекуват се задължително и двамата партньори независимо от резултата.
Специалистите, които се занимават със заболяванията на мъжката полова система и с необходимите изследвания се наричат Андролози. Андрологът е специалист (допълнително специализирал урология) по мъжката полова система и репродуктивните функции на мъжа. Необходимо е да се посети урологичен кабинет или клиника. След прегледа специалистът преценява необходимостта от лечение или назначаване на допълнителни прегледи или изследвания. Във всеки гинекологичен кабинет също така биха могли да насочат мъжа към свой колега уролог-андролог и да го посъветват по тези въпроси.
И накрая доста от болестите предавани по полов път нямат симптоматика при мъжете, затово се налага извършването на тези изследвания. До тогава половия акт (орален, анален, вагинален) трябва да бъде задължително протектиран, тоест да се използва презерватив!
|
Журнал Психея
Юлияна Шапкарова - консултант - терапевт. Емоционални, семейни, професионални проблеми. Онлайн консултация. 0889 42 04 42 ;
Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
|
-
Amaterasu
-
- Офлайн
-
Fresh Boarder
-
- Публикации: 18
-
-
|
Съмнявам се че някои ще се осмели да обсъжда тук някаква болест която е получил/а по полов път. Но бихме могле да коментираме изневерите, безразборния секс, липсата на полова и сексуална култура при тинейджърите, а и при възрастните. Начина на мислене \"на мен това няма да ми се случи\". И разни такива подобни неща свързани с темата.
|
|
|
-
аделина
-
|
много искам да попитам колко бурзо могат да станат изследванията за установяване на някаква венерическа болест ,имам предвид микробиологията ,хламидия,имаше още едно .....триномони ли беше не мога да се сетя..............дали някъде ги правят за един ден или още по-добре за няколко часа ще бъда много благодарна ,ако има някой да ме ориентира къде мога да отида защото ми е много важно.............пощата ми е
благодаря предварително
|
|
|
-
аделина
-
|
къде мога да си направя такива изследвания за един ден да са готови наи-много ако не всички поне микробиологията благодаря предварително
|
|
|
-
Kamino
-
- Офлайн
-
Administrator
-
-
Юлияна Шапкарова
-
-
|
Здравей, отговорих ти на пощата, която си оставила. Мисля, че няма да станат за един ден. Ето и тука ще го напиша отговора. Това, което аз знам е че само изследването за спин става за един ден. Или по точно за 15 минути. Изследванията за сифилис, хепатит В и С стават за една седмица. Мисля, че и микробиологичните изследвания за бактериални и гъбични инфекции няма да ти ги направят за един ден. Аз те съветвам да отидеш до столичната хеи ако си от София, по-долу ще ти напиша адреса и телефоните. Там правят изследвания за спин, сифилис и хепатит. Персонала на кабинета е много любезен. Можеш да разговаряш с тях и за останалите изследвания, които искаш да си направиш. Обади им се по телефона и попитай. Мисля, че там ще можеш да си направиш всичките изследвания на куп. Като тези, които изброих (спин, хепатит, сифилис) са безплатни. Иначе във всеки гинекологичен кабинет ще ти направят микробиология и преглед, но незнам дали разполагат с необходимото оборудване за спин, хепатит и сифилис. Ето адреса, намира се на ъгъла на улиците Опълченска и Сливница, малко по-навътре е сградата. Висока сграда няма как да не я видиш. Има и в студенски град. Дано да съм ти била полезна.
Лек ден
СХЕИ
София
ул. \"Враня\" No 20
ет. 5, стая 502
тел./факс: 02/ 833 40 99
София
кв. \"Студентски град\"
ул. \"Арсо Пандурски\" No 8
ДКЦ 5 (бившата Студентска поликлиника)
ет. 1, стая 15
тел./факс: 02/ 862 60 79
Ето и още един адрес:
Медицински център Лора
София улица Позитано 10
телефон 980 80 65
|
Журнал Психея
Юлияна Шапкарова - консултант - терапевт. Емоционални, семейни, професионални проблеми. Онлайн консултация. 0889 42 04 42 ;
|
-
Гост
-
|
Бихте ли казали колко време след рисков контакт, могат да се правят пълни изследвания за полово предавани болести? Доколкото съм чувала, за ХИВ трябва да са минали 3 месеца след контакта, за да е верен теста? Така ли е? А за другите болести?
|
|
|
-
Kamino
-
- Офлайн
-
Administrator
-
-
Юлияна Шапкарова
-
-
|
Здравей, не е така за ХИВ. Трябва да мине един месец след рисковия контакт. За останалите болести мисля, че не е нужен толкова дълъг период, няколко дена след контакта изследването ще покаже наличието на сифилис или хепатит В или С. Колкото до останалите полово предавани болести - трипер, гъбични и бактериални инфекции симптомите се появяват скоро след рисковия контакт така че няма начин да не се отиде на лекар. Наистина препоръчвам на всички които са от София да посетят кабинета на ул. \"Враня\" No 20 или поне да се обадят по телефона, за да потърсят информация и помощ. Тази верига от кабинети е създадена със субсидия от западни организиции и работата на екипа е на много високо ниво, според всички изисквания и стандарти на европейско обслужване. Няма нищо общо с начините по които са ни посрещали, изпращали и лекували или изследвали в поликлиники и медицински центрове. И най-важното - безплатно е!!!Тази седмица излезе информация, че всяка седмица у нас се регистрират по двама нови болни със СПИН. Това е сериозно като се има предвид, че малко хора си правят изследвания. Означава, че броя на заразените е доста висок, но те незнаят, защото не са се изследвали.
|
Журнал Психея
|
-
Гост
-
|
Здравей, Камино, благодаря за отговора.
Относно тези 3 месеца, черпя информация от различни сайтове: \"Шест седмици след евентуалното заразяване точността на резултатите от теста за ХИВ е около 98 %, а 12 седмици след това, тя е 100 %. Ако резултатите са негативни, то те ще са абсолютно точни ако са направени поне 12 седмици след евентуалното заразяване. \" Също така, тъй като съм си правила изследване за ХИВ в Центъра по сексуално здраве в Майчин дом, си спомням, че там имаше брошури, на които също имаше някакъв срок - може би пак 3 месеца.
Относно безплатни изследвания, които се правят в СХЕИ, би ли изброил кои точно са те? Питам, за да знам кои изследвания да си пусна в частна лаборатория, и кои мога да си направя безплатно.
Още веднъж ти благодаря за отделеното време и внимание!
|
|
|
-
Гост
-
|
Извинявай, чак сега прочетох по-предното ти мнение, в което казваш, че изследванията за спин, хепатит и сифилис са безплатни.
|
|
|
-
Гост
-
|
Ето и останалите кабинети, в които може да се направи безплатен и анонимен тест за ХИВ:
Център за сексуално здраве
Сдружение \"Здраве без граници\"
София
Майчин дом
Ул. \"Здраве\" №2, кабинет 164
Тел: 02/952 33 99; 952 02 88
Електронна поща:
Национална Потвърдителна лаборатория по ХИВ
София 1233
Бул. \"Столетов\" 44А
Тел. 02/931 80 71
Електронна поща:
Здравен център на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве
София 1504
бул. \"Дондуков\" 67
телефони: 02/943 46 77; 943 30 52; 943 37 10
Електронна поща:
РИОКОЗ Пловдив
ул. \"Перущица\" No 1
eт. 1, стая Б–1
тел./факс: 032/ 64 34 36
Електронна поща:
РИОКОЗ Бургас
ул. \"Александровска\" 120
ет. 5, стая 38
тел/ факс: 056/ 81 62 57
Електронна поща: kabkis@riokoz-bs.com
РИОКОЗ Варна
ул. \"Брегалница\" 3
ет. 5, стая 501
(до Токсико-физиологичната лаборатория)
тел./факс: 052/ 63 27 78
Електронна поща:
РИОКОЗ Плевен
ул. \"Княз Александър Батенберг I\" 7
ет. 3, кабинет 307
(до Вирусологична лаборатория)
тел./факс: 064/ 80 60 67
Електронна поща: kabkis@riokoz-pleven.com
РИОКОЗ Благоевград
ул. \"Братя Миладинови\" No 2
ет. 1
тел./факс: 073/ 88 76 90
Електронна поща:
РИОКОЗ Велико Търново
ул. \"Никола Габровски\" No 23
ет. 5, стая 504
тел./факс: 062/ 61 43 30
Електронна поща:
РИОКОЗ Стара Загора
ул. \"Стефан Караджа\" No 10
ет. 1
тел./факс: 042/ 60 41 51
Електронна поща:
РИОКОЗ Русе
бул. \"Скобелев\" 40А
тел.: 082/ 82 89 64
КАБКИС Пазарджик
ул. \"Болнична\"15 (в сградата на МБАЛ Пазарджик)
ет. 4, ст. 38-39
тел.: 034/ 44 20 81
Електронна поща:
КАБКИС Перник
ул. \"Брезник\" 2
(в сградата на МБАЛ \"Рахила Ангелова\"-АД)
Минна болница, партер
тел.: 076/60 41 11
Електронна поща:
КАБКИС Добрич
ул.\"Кирил и Методий\" 57, ет.1, стая 115
тел. 058/ 60 46 13
КАБКИС Видин
ул.\"Цар Симеон Велики\" 76, ет.1
тел. 094/ 60 04 55
КАБКИС Враца
ул. \"Черни Дрин\" 2, ет.2, стая 201
тел. 092/ 62 27 07
КАБКИС Хасково
ДКЦ \"Свети Георги\" ЕООД
ул.\"Стефан Стамболов\" 2, ет.3, западно крило
тел. 038/60 62 48
|
|
|
-
Kamino
-
- Офлайн
-
Administrator
-
-
Юлияна Шапкарова
-
-
|
Много ти благодаря за изчерпателната информоция за кабинетите. Когато аз отидох да си направя изследване за ХИВ, консултанта в кабинета ми обясни за \"прозоречен\" период от един месец и затова споделям това, което знам. Много е възможно аз да не съм доразбрала нещо и периода да е 3 месеца. Като се има предвид колко \"обичам\" да ми взимат кръв, а също и притеснението, че може да си болен кой знае какво са ми говорили аз какво съм чула.
|
Журнал Психея
|
-
Гост
-
|
Току-що звъннах в един от центровете, за да попитам след колко време трябва да си направя тест. Казаха ми, че най-точни резултати от тестване за ХИВ, сифилис и хепатит ще има на втория месец след половия контакт. Ще трябва да чакам...
|
|
|
-
Kamino
-
- Офлайн
-
Administrator
-
-
Юлияна Шапкарова
-
-
|
Аз си мисля, че така и така е безплатно, направи си сега един тест и след два месеца отново. Вместо да седиш и да се тревожиш два месеца, ако всичко е отрицателно все пак е някакво успокоение.
|
Журнал Психея
|
-
Гост
-
|
Хехе, да, точно това си мисля... Но ще изчакам поне 3 седмици, за 21 дни се изграждали антитела в организма и не знам си какво си (обясни ми го една приятелка, но не разбрах добре). Иначе пак ще се тревожа, като си мисля дали е верен теста или не
|
|
|
-
Kamino
-
- Офлайн
-
Administrator
-
-
Юлияна Шапкарова
-
-
|
Дано всичко да е отрицателно и най-вече за ХИВ, другото се лекува. Ами обади се тук като станат резултатите готови, макар и да не се познаваме все пак живота ни събра по тази тема и знам ли...човек не трябва да остава сам и изолиран в тревогите си казвам го от опит. Но за съжаление все по-често се наблюдава точно това, пълна незаинтересованост от грижите и тревогите на човека отсреща, егоизъм и самозатваряне в собствените преживявания. Пък ако си харесаш някоя друга тема може и там да си побъбрим.
|
Журнал Психея
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|