|
 |
 |
 |
 |
| |
Философия на Нудизма (1 Разглеждат) (1) Гост
-
Kamino
-
- Офлайн
-
Administrator
-
-
Юлияна Шапкарова
- Публикации: 1160
-
-
|
Нудизма е философия, която изтъква, че общуването между природата и голото човешко тяло е най-естественото нещо и в това не се влага сексуален подтекст. Натуризмът и нудизмът са близки по значение и се отнасят до движение, което защитава и практикува излагането на голото човешко тяло (разликата между двете е само в това, че в Европа по-често се казва „натуризъм”, а в Америка – „нудизъм”). Цялата идея е, че човешкото тяло е естествено, красиво и в него няма нищо срамно, което да бъде скривано. Нудистите казват, че тъй като всички сме родени голи, няма нищо лошо в това да се разхождаме такива, поне отвреме навреме. Натуристите много държат да казват, че тяхната философия няма общо с воайорството и ексхибиционизма – неща, които се свързват със сексуалния подтекст, с който започнахме. Причините, които карат хората да станат нудисти, могат да са най-различни. Някои казват, че го правят от съображения за здравословен живот – слънчевата светлина снабдява организма с витамин D, въпреки че напоследък опасностите от слънчевите лъчи и връзката с рака на кожата карат нудистите да добавят слънцезащитни лосиони. Други казват, че когато всички се разхождат голи, това заличава социалните различия между хората, прави ги равни и ги кара да се чувстват като част от човешката общност.
Какво мислите за Нудизма, на мен много ми хареса последното изречение - заличаване на социалните различия между хората, равенство и усещане за принадлежност към човешката общност и единство с природата. Не би ли било чудесно, ако всички плажове станат нудистки?
|
Журнал Психея
Юлияна Шапкарова - консултант - терапевт. Емоционални, семейни, професионални проблеми. Онлайн консултация. 0889 42 04 42 ;
Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
|
-
Merichka
-
- Офлайн
-
Expert Boarder
-
-
Когато в дълбокото намериш бисер, изведи го с длан
- Публикации: 134
-
-
|
Засега чух, че се връща само Евиния плаж във Варна... За Бургас, където ми е сърцето - не знам... Лично аз подкрепям идеята все повече хора да бъдат нудисти, включително слагам и себе си... Въпреки, че има дискриминация, защото се обявяват само Евини и само Адамови.
|
Le passй n\'existe plus, le futur ne t\'appartient pas, aujourd\'hui est un cadeau et c\'est pourquoi on le nomme Prйsent!!!
|
-
klachiankata
-
- Офлайн
-
Senior Boarder
-
- Публикации: 69
-
-
|
O не мисля,че е дискриминация,просто задръжките са големи.Преди години по Южното черноморие имаше смесени нудистки плажове,макар и нарядко
|
Понякога самите ни недостатъци ни помагат неочаквано
|
-
Kamino
-
- Офлайн
-
Administrator
-
-
Юлияна Шапкарова
-
-
|
Няма дискриминация, въпрос на личен избор е да се съблечеш гол на смесения плаж и без тревоги и притеснения да се печеш и да се къпеш в морето. Самото разделение "Евин" и "Адамов" плаж създава въпроси, които не трябва да се пренебрегват. Пак опираме до религията и това разделение е от преди 2000 г. Което ни казва, че тялото е грешно, че е срамно. Вижте, тази омраза към тялото не е наша, тя е възникнала тогава, когато "ревностни" християни не са успявали да подражават на Исус и са имали страсти и желания идващи от тялото. Тогава те са намразили телата си и своите и на срещуположния пол. И са въвели това като канон. Но то е погрешно. Телата ни са прекрасни и в тях няма нищо срамно. И за мен е чудесно да знам, че събличайки се гола на плажа ще бъда в единение с Природата и хората и че между нас няма да има различия социални, материални, образователни и прочее. Винаги съм обичала хората и не съм искала между мен и тях да има граници. И когато преживявах своите социални фобии много страдах, защото страха ме караше да се отделям от хората. Преодолях тези свои страхове с умишлено търсене на хора, на общуване, на контакти и то с всякакви хора, не само от моя т.нар. социален статус. Термин, който мразя, защото аз искам да общувам най-вече с обикновените хора, защото и аз съм обикновен човек. Сега научавайки, че натурализма е нещо, което още повече ще ме свърже с хората се радвам да стана част от нудистката общност и да развивам в себе си и тази философия.  Естествено, че имам някои страхове и срамове, но както споменах горе те се преодоляват, когато човек прави именно това, което причинява страха, въпреки симптомите на страха - треперене, изчервяване, виене на свят и прочее.
|
Журнал Психея
Юлияна Шапкарова - консултант - терапевт. Емоционални, семейни, професионални проблеми. Онлайн консултация. 0889 42 04 42 ;
|
-
Вили
-
|
Нудизмът е философия на живот, която неволно започваш да следваш не само на плажа. Но и във взаимоотношенията си с приятелите. Затова тези кръгове са и "малко затворени". Тези хора не търпят преструвки и лесно отстраняват любопитните и жадуващите за пикантерии. Той е за хора, които са искрени винаги и се радват на обикновените неща в живота, на естественото поведение. Аз зная и съм срещал хора, които биха искали да бъдат такива, дори са декларирали, че ще станат нудисти, но противоречията в тяхното поведение са ми показвали ясно, че не са превъзмогнали себе си и че разбират нудизма само и единствено като "пържене на слънце без дрехи". Но в този смисъл това не се различава от ходене на плаж по монокини, в които долната част представляват изключително оскъдни прашки.  Повярвайте, нудизмът "не е за всяка уста лъжица", както казва нашият народ.
|
|
|
-
Вили
-
|
"Евин" и "Адамов" плаж са възникнали по малко по-различен начин. В миналото лекарите са препоръчвали за определени заболявания слънчевите бани. И тогава не било рядкост да забележиш на такива плажове инвалиди и изобщо хора, които за нищо на света не биха отишли на обикновен плаж, срамувайки се от своите телесни недъзи -подутини, екземи, непропорцонално развити крайници, гърбави и т.н. и т.н.  По същество посещаващите такива плажове не могат и не са били наричани нудисти.
|
|
|
-
Merichka
-
- Офлайн
-
Expert Boarder
-
-
Когато в дълбокото намериш бисер, изведи го с длан
- Публикации: 134
-
-
|
Неслучайно трябва да го възприемаме точно като натуризъм.
Но пък има и натурализъм - "изповядвано" по времето на Балзак, ако не се лъжа, направление в изкуството...
|
Le passй n\'existe plus, le futur ne t\'appartient pas, aujourd\'hui est un cadeau et c\'est pourquoi on le nomme Prйsent!!!
|
-
Kamino
-
- Офлайн
-
Administrator
-
-
Юлияна Шапкарова
-
-
|
Merichka написа:
Неслучайно трябва да го възприемаме точно като натуризъм.
Но пък има и натурализъм - "изповядвано" по времето на Балзак, ако не се лъжа, направление в изкуството... 
Именно изповядано единство и единение с природата и с другите човешки същества. Премахване на различията /не на индивидуалността разбира се/, на това, което разделя, както от останалата част от хората. На мен също повече ми харесва думата "натурализъм". Освобождаването от дрехите може да се разглежда и символично като освобождаване от предразсъдъци, неправилни морални норми наложени от семейството и от възпитанието и в последствие развити като самовъзпитание без човек да се замисля дали това му харесва или не. Просто..."всички така правят", "в нашето семейство така правим". Също символ на освобождаването от срама и вината, от неприемането на собственото тяло, поради някакви модни стандарти. Осбождаването от игото на дрехата може да се разглежда като символно прераждане. Човек слага край на някакъв начин на живот, който е изчерпан, не води до никъде и обременяващ и поставя началото на своята нова същност. Такива промени буквално драстични са необходими за доброто ни физическо и психическо здраве. Такъв един "Натур-ритуал" може да бъде отбелязан и по подходящ начин заедно с приятелите натуралисти, за да бъде запомнящ се. Разбира се снимките са задължителни.  Това е една чудесна "Натур-терапия", която можем да си подарим и е напълно безплатна.
|
Журнал Психея
|
-
Kamino
-
- Офлайн
-
Administrator
-
-
Юлияна Шапкарова
-
-
|
Връщайки се от морето, забравих да ви кажа, че от това лято - 2011г., официално и легално съм нудист.  Много ми хареса, усещането за свобода, щастие и радост е чудесно. Мисля, че никога през живота си няма да сложа повече бански. Днес имах много приятна среща на кафе/капучино за мен с един приятел, който също е нудист, той ме вдъхнови и посъветва да напиша разказ за първите си нудистки преживявания. Може да напиша и статия и разказ, защото преживяването наистина си заслужава да бъде почетено с творба.
Така че очаквайте...
|
Журнал Психея
|
-
Kamino
-
- Офлайн
-
Administrator
-
-
Юлияна Шапкарова
-
-
|
Нищо не написах за моите нудистки преживявания това лято и чувството отмина и даже сега навлечена със зимни дрехи си мисля, че лятото никога няма да дойде и никога повече няма да се престраша да се съблека гола пред други хора.
Знаете ли, че близо до София имало нудистки плаж? Намира се някъде около Железница, имало и минерални извори и хората ходели да се къпят голи дори и през зимата.
Чудна работа аз за първи път чувам, но пък и не съм стар нудист, за да ги знам тези неща. Някой знае ли къде се намират тези извори и плажа и как се стига до тях? И къде по-точно около Железница? С какво се ходи до там? Намерих снимки в нета, ако ще ви ориентират...
|
Журнал Психея
|
-
П. Г. А.
-
- Офлайн
-
Fresh Boarder
-
- Публикации: 17
-
-
|
Здравейте на всички във форума!
Железнишките минерални извори се намират на около 30 минути от селото, в долината на река Я(Е)гуля. Не зная дали зимата някой ги посещава ("сезонът" там се открива средата на Април, обикновено), но при по -меки метеорологични условия доста хора ходят до т. нар. баня.  А до нея се стига за същото време, като се тръгне по пътя за Кокалянския манастир "Св. Архангел Михаил". Тя се намира на брега на Железнишка(Стамболова) река. Стига се до бетонния, пешеходен мост, минава се по него, банята е на другия бряг. До моста е достъпно и с кола.
|
|
|
-
Kamino
-
- Офлайн
-
Administrator
-
-
Юлияна Шапкарова
-
-
|
Здравейте и добре дошъл!  Благодаря ви много за информацията, ще ги намерим минералните извори.
А вие нудист ли сте? Ако да, бихте ли споделили нещо от вашите преживявания? На запад хората имат асоциации и федерации - нудистки, тук сме малко изостанали и по този въпрос, както изглежда.
inf-fni.org
www.ffn-naturisme.com
|
Журнал Психея
|
-
П. Г. А.
-
- Офлайн
-
Fresh Boarder
-
-
-
|
Добре заварили!
INF си е стара организация, основана е 50 -те години на XX век, ако не се лъжа.  В България също има такава сдружение - Българска федерация на натуристите, която е базирана във Варна, естествено.  Te имат и техен официален плаж с нудистки бар(!) в "Златни пясъци" след Яхтеното пристанище.
Има ли възможност, посещавам такива плажове, ако има наблизо. Спомням си първия ми досег с натуризма. Бяхме тръгнахме към Иракли да посрещаме July Morning. Какво беше учудването ми, като видях доста хора на палатки, които, на всичко отгоре, обикаляха плажа напълно голи.  Много се смутих, чувствах се като на тръни. Останалите, обаче, имаха опит в тия неща и набързо захвърлиха дрехите, а аз стоях отстрани, облечен с 3/4 панталон и тениска.  По някое време май осъзнах колко нелепо изглеждам и взех, че някак си се съблякох и аз.  Оказа се, че не е никак страшно, даже си е много приятно. Чувстваш се едно с останалите, с природата и си някак по -свободен. Та така...
А изворите и банята в Железница са различни неща. До изворите може да се достигне, като се продължи по пътеката след банята и се излиза на коларски път. Той не води директно до тях, а се тръгва по пътека, надолу към долината на Егуля. Неприятно е, че трябва един път да се "форсира" реката. Може да се тръгне и през Плана, като Железнишка река се пресича по импровизиран мост в края на селото. Тръгва се по коларски път, като се влезе в гората той се стеснява до пътека, по която е спускането до долината на Егуля. Пак тябва да се "форсира" един път реката.
|
|
|
-
Kamino
-
- Офлайн
-
Administrator
-
-
Юлияна Шапкарова
-
-
|
П. Г. А. написа:
В България също има такава сдружение - Българска федерация на натуристите, която е базирана във Варна, естествено.  Te имат и техен официален плаж с нудистки бар(!) в "Златни пясъци" след Яхтеното пристанище.
Да ви кажа аз не харесвам Златни пясъци и изобщо седя далеч от т.нар. курорти по нашето черноморие. Не бих отишла на нудисткия плаж на Златни пясъци, точно защото се намира на Златни пясъци. Златни пясъци, Слънчев бряг и почти всички черноморски градчета отдавна нямат нищо общо с природата и с връзката с нея. Имат общо с прането на пари и т.н.
Аз харесвам северното черноморие от Балчик нагоре. Влюбена съм в плажа на Шабла, където можеш да бъдеш нудист дори и сред ненудистите. Ако пък нещо се смущаваш има и места където да се отдели човек. Шабла е обявена за природен резерват и е защитена от Натура 2000 там няма застрояване и всичко е замряло в една идилия от 80-те години на 20-ти век.
За Железница. Какво значи да се "форсира" реката?  Да не е нещо опасно? Не ни плашете така  ще се лишат железненските нудисти от хубави момичета на пролет.  Няма да дойдем.  Шегувам се
|
Журнал Психея
|
-
П. Г. А.
-
- Офлайн
-
Fresh Boarder
-
-
-
|
Kamino написа:
...и почти всички черноморски градчета отдавна нямат нищо общо с природата и с връзката с нея. Имат общо с прането на пари и т.н.
Да, най -вече това е вярно за южното черноморие, но и там има много приятни места като Обзор, Синеморец, Резово. Плажът на Шабла е много хубав, на Крапец и Дуранкулак -също. Край Шкорпиловци е много приятно, въпреки че е на юг от Балчик.
Kamino написа:
Какво значи да се "форсира" реката?
Трябва да се премине с газене, тъй като няма мост и трябват по - високи обувки. Ако Вие е познато селото и районът около него, лесно ще се ориентирате в обстановката
Kamino написа:
Не ни плашете така ще се лишат железненските нудисти от хубави момичета на пролет.
В никакъв случай. Желаещите да опознаят красотите на Железница трябва да се насърчават, не да се плашат.
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|