|
 |
 |
 |
 |
| |
Девствеността... (1 Разглеждат) (1) Гост
-
Maeve
-
- Офлайн
-
Fresh Boarder
-
- Публикации: 9
-
-
|
След доста търсене по темата в интернет и някои книги така и не успях да открия отговор на въпросите които ме вълнуват в частност за девствеността при жените. Търсих относно значението и по-скоро като нещо сакрално. Вярвам, че това не е само част от психологическото и физическо развитие на една жена, но има и още нещо, което си обяснявам като промяна на енергийно ниво или нещо подобно. Много съм озадачена защо никъде не мога да открия по-подробна информация на тази тема изобщо. Навсякъде, или само се споменава, или се говори най-вече за чисто физическата страна на девствеността (като се акцентира на противозачатъчните..), а други материали звучат направо фанатично... Има толкова много информация за това как да правиш секс (колкото и глупаво да звучи), на женските списания никога няма да им омръзне да пишат за 100-те трика в леглото. Но дори има информация и за правенето на любов(макар и по-малко). Странно е, че е нищожна, да не кажа никаква, информацията чрез която една жена бива въвеждана в този свят и по този начин една голяма част от младото женско население оставено на произвола на инстинкти, нагони, и хормонални таблетки. Може би прекалено на сериозно вземам темата, но имам нужда да я обсъдя с някой, който би разбрал.. Благодаря на всички, отделили от времето си да изчетат написаното.
|
|
|
-
Kamino
-
- Офлайн
-
Administrator
-
-
Юлияна Шапкарова
- Публикации: 1160
-
-
|
Здравей Maeve, нашата култура, традиции и най-вече религия наистина не обръщат внимание на този важен въпрос. Сакрална е била девствеността в предхристиянските религии, в които има цели ритуали - свещени за посвещаване на младата жена или мъж в тайнството на сексуалността. С идването на християнството и обявяването на сексуалността за грехопадение нещата се променят. Вече никоя баба или майка или изобщо по-възрастна жена в рода или семейството не отделя време, за да посвети младото момиче в нейната сексуалност, в процеса на отнемане на девствеността и изобщо в семейния жвот. Когато нещо бъде обявено за срамно и греховно е нормално и да бъдат отбягвани разговорите по тази тема. С този белег на срама и вината от съвсем естествените човешки преходи е белязан целия 20-ти век, както и вековете на мрачното средновековие. Отричането на тези естествени преходи както при жената, така и при мъжа, премахването на празненствата по случай тези преходи, води до т.нар. сексуална революция в Западна Европа. Която в последствие се проявява и у нас. Появяват се и венерическите заболявания, в последствие и СПИН, което изважда цялата сексуалност от сакралното заедно с девствеността и я въвежда в профанното. Днес вече виждаме последствията от тези действия.
Учудена съм, че се интересуваш от тези неща. Има ли някаква специална причина? Би желала да се запознаеш със сакралната част на сексуалния акт, защото това ти предстои, тоест си девствена или просто изследваш как се е развил този въпрос в историята?
Благодаря ти за темата, тя е много интересна и важна, както от гледна точка на историческото и развитие, така и по отношение на важността и днес в почти лишения от сакралност технологичен 21-ви век.
|
Журнал Психея
Юлияна Шапкарова - консултант - терапевт. Емоционални, семейни, професионални проблеми. Онлайн консултация. 0889 42 04 42 ;
Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
|
-
Maeve
-
- Офлайн
-
Fresh Boarder
-
-
-
|
Въпросите изникнаха преди известно време, най-вече, защото ми предстои и защото изпитвам известна неприязън към заобикалящата ме, точно западна, крещяща култура в която не намирам достатъчно смисъл. Но също така съм отворена за допълнителна информация и възможности за разговор, имайки предвид, че по начало съм изследователски и философски настроена.
|
|
|
-
Kamino
-
- Офлайн
-
Administrator
-
-
Юлияна Шапкарова
-
-
|
А на колко си години, ако не е тайна? Нека първо да видим, защо реши, че ти предстои? Защото си повлияна именно от тази западна култура или, защото си срещнала мъжа на живота си?
Извини ме за любопитството.
|
Журнал Психея
Юлияна Шапкарова - консултант - терапевт. Емоционални, семейни, професионални проблеми. Онлайн консултация. 0889 42 04 42 ;
|
-
Maeve
-
- Офлайн
-
Fresh Boarder
-
-
-
|
 На 17. Под предстои нямам предвид сега и веднага или въобще скоро. Интересувам се от поне 2-3 години вече и за съжаление не съм намирала човек, който да поговори с мен на едно по-високо ниво или въобще с особен интерес. На моменти даже така съм се ядосвала, че съм си казвала, че ще си остана девствена. Но при мен всичко се базира на едно усещане. По него заключвам, че има нещо повече от това, което ми се казва и, че нещо не е наред въпреки, че срещам интересни младежи (за които не един път са ме питали как съм ги намирала такива(в хубавия смисъл)) и съм имала сравнително дълги за моята възраст връзки.
|
|
|
-
Kamino
-
- Офлайн
-
Administrator
-
-
Юлияна Шапкарова
-
-
|
Радвам се да срещна едно сериозно момиче, с което да поговорим за тези важни неща. Значи принципно ти си отраснала в тази западна култура и няма как да избягаш от нейното влияние. Всичко свързано с тази култура е заложено в теб, в твоето семейство, в твоето родословие, във всичките ти предци. Най-просто казано твоето ДНК е програмирано да мисли, разсъждава и действа чрез западните модели и архетипове на поведение. Ние можем да имаме огромен кръг от интереси, включително и към множество чужди култури и религии, учения, техники и т.н. Можем да се учим от тях и да израстваме, но е важно да помним, че ние винаги ще си останем със западния начин на мислене. Тъй като спомена, че си изследователски и философски настроена се впускам в една по-обширна дискусия. Съвсем нормално е на твоите години в западната култура и повлияна от нейните древни архетипи да се интересуваш от секса и от девствеността. В нашата култура това не е нещо сакрално и дори се счита за бреме. В други култури все още девствеността е свещена и на нея се гледа като на най-голямата скъпоценност. Аз не мога да те убедя в последното, защото както казах ние с теб живеем в западния свят, нашите родители са живели в същия западен свят. От друга страна освен нашите собствени архетипни модели, ние имаме и модели, които са заложени като цяло в света. А света се променя непркъснато, това също влияе върху нашето поведение, като дори може и да измени някои наши традиционни принципи. И го прави.
Аз бих те посъветвала съвсем приятелски да не бързаш с отдаването на тази скъпоценност - девствеността на както се казва "първия срещнат", дори и той да ти прилича на Идол или Божество. Повярвай ми само така ти изглежда.
|
Журнал Психея
|
-
Merichka
-
- Офлайн
-
Expert Boarder
-
-
Когато в дълбокото намериш бисер, изведи го с длан
- Публикации: 134
-
-
|
Като се пооправя тук със едни снимки, и аз бих добавила нещо по въпроса нагледно... Отивам да търся още по темата. Ама не в мрежата.
Хах, спомних си, че мама ми оставяше разни книжки за девойката, "Мъжът и
жената интимно" и т.н. Ясно е било, че не и се е говорело по темата. Но аз предприех революционен подход по отношение на "малката ми лисичка". Оставям я да погледа филми с такава фабула - разбирайте турските сериали  и се започват въпросите, разиграваме по някоя сцена от филма, като тя повтаря репликите и .....нещата се изясняват безпроблемно. Разбира се, шегувам се, сериозността на темата обаче може да се постави и в хумористична и игрова светлина.
|
Le passй n\'existe plus, le futur ne t\'appartient pas, aujourd\'hui est un cadeau et c\'est pourquoi on le nomme Prйsent!!!
|
-
Kamino
-
- Офлайн
-
Administrator
-
-
Юлияна Шапкарова
-
-
|
Възпитанието чрез игра или театрални пиески е най-добрия начин да се изгради един съзнателен и зрял индид. Това обаче не е по темата само вметвам.
|
Журнал Психея
|
-
Maeve
-
- Офлайн
-
Fresh Boarder
-
-
-
|
Да, права си, че не можем да избягаме така лесно от заобикалящото ни общество, и всеки малко или много се нагажда към него, но лично аз никога не съм се чувствала като пълноценен член на тази култура. Още от малка си имам един свое светоусещане и се опитвам да нагодя външния свят към себе си (въпреки, че не познавам човек, който да каже, че това е нещо хубаво). Иначе се чувствам все едно си изневерявам.
Ценя девствеността, иначе нямаше да се интересувам толкова сериозно от същността и. На първо място мисля, че едно момиче би трябвало да се е развило пълноценно физически, за да мисли дали е намерила подходящ човек. Но се чудя, дори и жена на 20-23 да е още недокосната, какво чака - Сродната си душа, която не е сигурно, че ще срещне или дори би била подходящ сексуален партньор? Подходящ съпруг? Някой който отговаря на сексуалността и?... Какво прави тази жена с енергията, която притежава и дали тя избледнява след като я отдаде или просто се преобразува?.. Знам, че в някои общества и до днес се цени високо, но защо всъщност е ценна? Това е, може би, най-честия въпрос, който си задавам...
|
|
|
-
Maeve
-
- Офлайн
-
Fresh Boarder
-
-
-
|
Както и да е, предполагам няма да има кой да отговори на такива въпроси. Kamino ти спомена нещо за пред християнските религии, дали можеш да споделиш нещо или да препоръчаш добър материал засягащ подобни теми?
|
|
|
-
Kamino
-
- Офлайн
-
Administrator
-
-
Юлияна Шапкарова
-
-
|
Интересно е да се проучи каква е символиката на девствеността на в различните култури и защо се цени. Лично аз не съм се занимавала с този въпрос. На останалите ти въпроси най-общо може да се отговори, че това е вътрешен усет, чрез който жената знае, че все още не е настъпил момента. Обикновено ние знаем точно на кого да отдадем девствеността си, но много често пренебрегваме вътрешния си глас и усет, интуицията и правим грешка с друг мъж. Сексуалната енергия не може да избледнее, а какво прави жената с нея...незнам.  Добре би било да я използва за градивни неща.
За книги ли ме питаш? Иначе от сайта мога да ти препоръчам категориите: "Магията на руните", Паганизъм, Друидство, Древни загадки, Култът Вуду.
|
Журнал Психея
|
-
Kamino
-
- Офлайн
-
Administrator
-
-
Юлияна Шапкарова
-
-
|
Виж какво открих за символиката на девствеността. Това е едно от тълкуванията.
"Керени споменава, че Хера подновявала девствеността си всяка година в извора Канатос, един действително съществуващ извор, в който всяка година ритуално се потапя култовата статуя на Хера. Така тя се явявала пред Зевс като девойка, а след това се осъществявала в своята сексуалност. Ако използваме терминологията на Юнг, бихме могли да кажем, че Хера е част от атта на секса. В брачното ложе партньорите могат да се срещнат сякаш за първи път, като по този начин се насладят на херината фантазия за подновяващата се девственост. Ако едно взаимоотношение почита Хера, то е благословено от удоволствието да изживее осъществяването в сексуалното свързване на хората. Проблемът е, че Хера се пробужда с цялата си природа, включваща ревността и съпружеството, които понякога могат да бъдат съпроводени от чувства на малоценност и зависимост."
целия текст
|
Журнал Психея
|
-
Merichka
-
- Офлайн
-
Expert Boarder
-
-
Когато в дълбокото намериш бисер, изведи го с длан
- Публикации: 134
-
-
|
Има доста туристи от България, посетили на път за Метеора и Извора на Афродита
www.mad.bg/foto/modules/myalbum/photo.php?lid=150
А и в Гугъла се срещат доста пътеписи от там.
Езическото вярване е, че на това място Афродита, която изневерявала на съпруга си, всяка сутрин се умивала и така възвръщала своята девственост.
|
Le passй n\'existe plus, le futur ne t\'appartient pas, aujourd\'hui est un cadeau et c\'est pourquoi on le nomme Prйsent!!!
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|